zondag 20 april 2008






Het seizoen is weer begonnen! Gisteren de eerste dag in het museum, voor het eerst zo koud dat we echt rond het vuur hebben gebivakeerd. We aten "oerwortels", die, zoals middeleeuwse wortels niet oranje zijn, maar wel precies zo smaken als wortels.


dinsdag 22 januari 2008

Winterevent - januari 2008
Alas, no pictures of this last event, but it was still a lot of fun! For the first time in too long I did some singing and some illumination, and now I'm all inspired!

True to type, I'm also quickly distracted by other fun projects, so right now I'm working on a better way of sharing some of my medieval recipes. Who knows, I may post a link in a few days.

donderdag 17 januari 2008






En wat kleine vikingen in november!
Doh, afbeeldingen niet gedraaid. Nou ja, kantel je beeldscherm maar even, of je hoofd, want het is tijd om te gaan koken...


De winter is altijd het seizoen voor andere dingen dan de middeleeuwen, maar aanstaand weekend gaan we toch weer op pad. Op de valreep daarvoor toch nog wat foto's van de vorige keren in oktober en november vorig jaar...

maandag 27 augustus 2007

Chicken pastries

I threw these together to bring to the event. They turned out unexpectedly well, so I tried to reconstruct what I did... They are not based on any specific recipe, but on my memory of medieval chicken pie recipes.

ingredients for 10 pastries
2 chicken thighs, fried and plucked
125 g bacon bits, fried
8 dates, chopped finely
3 tablespoons of grated cheese
pepper, ginger, cinnamon
1 small knob of butter per pastry
10 sheets of puff pastry

Mix the filling together, put 1/10th of the filling on each pastry, bake 25 minutes (following instructions on the pastry package).

Nibelungen 2007







This past weekend we went to Nibelungen war, and here's some pictures!




Onderstaand twee recepten voor gerechten die Alfons had meegenomen voor Sonderlinge Lieden & friends.

Strawberye
Fifteenth Century England and France
Versie van Alfons (voor 20 pp.):

Ingredienten:
1,5 kg aardbeien
1/2 liter rode wijn
4 zakjes amandelen (fijn gemalen)
8 eetlepels rijstebloem
300 gram (riet)suiker
ruim 1 liter water
peper, gember, kaneel, zout (gewoon flink schudden)
1 zakje rozijnen
50 gram (echte) boter
een scheutje wijnazijn

Bereiding:
Aardbeien schoonmaken en kroontjes erafhalen. In de wijn laten weken voor enkele minuten. Wijn afgieten en de aardbeien pureren. Doe de aardbeien puree met de gemalen amandelen, rijstebloem, suiker, kruiden en water in een pan en breng deze al roerend aan de kook.
Zachtjes door laten koken voor 2 minuten en dan van het vuur halen.
Voeg de boter toe en zodra deze is gesmolten, de rozijnen en de wijnazijn. Af laten koelen en koud serveren.

Bron: Traveling Dysshes (or, Food for Wars, Peace, and Pot-lucks)

Platte broodjes
Alfons bron: The medieval cookbook (Maggie Black) (bewerking van: Harl. 279. p.46.)

Ingredienten:
saffraan
een beetje kokend water
450 gram bloem
zout
boter
4 eieren

Bereiding:
Doe een beetje kokend water in een kommetje voeg de saffraan toe en maal deze (bijvoorbeeld tussen de achterkant van een lepel en het kommetje). Voeg een snufje zout aan de bloem toe en voeg boter toe. Kneedt dit totdat het kruimelig is. Klop de eieren en voeg deze aan het deeg toe. Kneed totdat het een stevig deeg is (indien te plakkerig voeg bloem toe). Verdeel de deeg in
12 stukken. Elk stuk uitrollen met een deegroller en dan aan beide kanten bakken in een koekenpan met wat boter.