zaterdag 2 juni 2007

Taartrecept

Recept voor de taart van gedroogd rode vruchten van vandaag:

90 gram gedroogde rode vruchten (Albert Heijn)
80 ml rode wijn aangelengd met 50 ml water
40 g boter
2,5 eetlepel suiker
beetje kaneel
2 eieren
50 gram wit broodkruim
4 lapjes deeg voor hartige taart (Koopmans, diepvries)

Laat de rode vruchten een tijdje koken in wijn met water tot het meeste vocht is opgenomen. Voeg boter, suiker en kaneel toe en laat nog even pruttelen. Klop de eieren los in een kom. Voeg al kloppend het vruchtenmengsel toe (goed kloppen om schiften van het ei te voorkomen). Roer het broodkruim erdoor.
Bekleed een ingevette lage taartvorm met deeg voor hartige taart. Doe het mengsel erin. Bak 20 minuten op 180 C.

Oorspronkelijk recept: Om kriecktaierten te maken van goede gedroegde crieken.
Zo neempt die criecken ende sietse [kook ze] met wijn, dan neempt een crume [kruim van] witbroot ende 20 eieren, ziedt [kook] dat mit boter, dan neempt suijcker ende caneele, mijnget te gadere [vermeng het met elkaar], backet soet behoirt.

bron: Ria Jansen-Sieben en Johanna Maria van Winter, De Keuken van de Late Middeleeuwen , recept nr. 127 (taart van gedroogde kersten)

Geen opmerkingen: